Moderátor Marek Toman: Dnes máme tu čest s námi mít jednoho z nejuznávanějších futurologů naší doby, pana Josefa Antonína Nejedlého. Dnes se budeme bavit o budoucnosti vína a jeho výroby. Pane Nejedlý, děkuji vám, že jste k nám dnes přišel.
Josef Antonín Nejedlý: Děkuji vám za pozvání, Marku.
Moderátor Marek Toman: Začněme rovnou u jádra věci. Jak vidíte budoucnost výroby vína?
Josef Antonín Nejedlý: Výroba vína bude stále více ovlivňována technologiemi. Budou se objevovat nové metody výroby, které budou šetrnější k životnímu prostředí, ale také kvalitnější a účinnější. V současnosti se již objevují inovativní metody nebo využití nových kvasinek pro změnu kvality vína.
Moderátor Marek Toman: To zní velmi zajímavě. Jaké jsou podle vás největší výzvy, kterým bude výroba vína čelit v budoucnu?
Josef Antonín Nejedlý: Jednou z největších výzev bude změna klimatu. Klimatické podmínky se budou stále více měnit a výrobci se budou muset přizpůsobit těmto změnám. Musíme také brát v úvahu rostoucí poptávku po biopotravinách a ekologickém zemědělství. To znamená, že výrobci budou muset využívat šetrnější metody výroby, aby uspokojili rostoucí poptávku po kvalitním a ekologicky šetrném víně.
Moderátor Marek Toman: Jak vidíte budoucnost vína jako nápoje?
Josef Antonín Nejedlý: Víno bude stále oblíbenějším nápojem, zejména v rámci trendu zdravého životního stylu. Lidé si stále více uvědomují přínosy, které víno pro zdraví přináší. Navíc, víno je skvělým doplňkem k jídlu a výborně se hodí jako společenský nápoj. Věřím, že víno bude stále oblíbenějším a bude se více a více objevovat i v nových kulinářských zážitcích